Bikarbonat istället för bakpulver

Bikarbonat istället för bakpulver fungerar oftast bra

Kan man använda bikarbonat istället för bakpulver vid bakning? Ja, oftast går det bra för det är bikarbonatet i bakpulvret som gör att degar jäser genom att koldioxid bildas i degen (oftast smet), detta bildar små gasbubblor som gör så att den blir luftig. Bikarbonat, eller natriumvätekarbonat som det egentligen heter är faktiskt starkare än vanligt bakpulver och kan därför med fördel användas i degar som är lite svårare att jäsa. Det är dock en sak du måste tänka på när du vill använda bikarbonat istället för bakpulver och det är att du måste ha en syrlig ingrediens i degen, t.ex. filmjölk, för att den kemiska reaktionen ska komma igång. Om du blandar bikarbonat, citronsaft och lite socker får du faktiskt en riktigt god kolsyrad dryck! I bakpulver har syra redan tillsats och bakpulver har därför ett lite bredare användningsområde.

Det heter hjorthornssalt, inte hjortronsalt

Många tror att hjorthornssalt heter hjortronsalt men så är det alltså inte alls. Hjorthornssalt är ännu ett starkt jäsmedel som dock avger en otrevlig doft av ammoniak när du använder det. Denna doft måste du få ut ur bakverket och det gör du genom att baka klart det. Så om du skall byta bakpluver mot något så är det nog bikarbonat som gäller, snarare än hjorthornssalt. Sen blir strukturen annorlunda beroende på vilket deghävningsämne man väljer att baka med. I de flesta klassiska degar är de här typerna av hävningsmedel för veka + att de inte bidrar till någon direkt smakförändring, jäst består av svampar som omvandlar stärkelse till socker den processen skapar flera välsmakande ämnen och det är därför jäst är det vanligaste jäsmedlet i degar som vinner på att ligga lite längre.