Olivolja test

Olivoljan är oslagbar till sallader och matlagning. Många säger att olivoljan inte tål att hettas upp, men det stämmer inte. Grekerna använder den till i stort sett all matlagning. Däremot är det inte den billigaste oljan så till fritering kan man använda en något billigare sort. I länderna kring Medelhavet har oljan använts i tusentals år och man har funnit tunnor där den förvarades och odlingar som vittnar om det. Vilken av alla olivoljor ska man då välja? Här kommer ett olivolja test av några av olivoljorna jag har provat:

1. Kritiki Eleones är kretensisk, kallpressad, smakrik olja och är väldigt fin till sallader.
2. Altis är Greklands mest sålda olja. Det är den perfekta oljan till matlagning.
3. Kung Markattas olivolja från Italien är en god italiensk olja.
4. Coop, Olivolja classico är en billig olja som är lite anonym i smaken men den passar för dem som vill ha en mild olja.
5. Ica olivolja är också en anonym olja som har lite intetsägande smak. Kan fungera för dig som vill ha en mild olja.

Det finns massor av olivoljor att välja bland och detta olivolja test är inte fullständig eftersom jag inte har provat alla olivoljor på marknaden. Personligen föredrar jag den grekiska oljan som har mer karaktär och smak än till exempel de spanska. Många föredrar dock en mild olja och då kan man nöja sig med lite billigare sorter. När du väl har fått smaken på olivolja och lär dig använda den kommer du att se att du med tiden vill ha mer smakrik olja av bra kvalité. Om du reser utomlands kan du passa på att köpa direkt från småtillverkare. Där brukar man hitta den absolut bästa oljan. Du kan själv göra en olivolja test för att se om en olja är kallpressad (den behöver inte vara kallpressad för att vara bra). Skaka flaskan och om bubblorna är små och flyter långsamt upp till ytan är den kallpressad.