Ayurvedisk matlagning

Ayurveda är en gammal indisk kunskap. Att äta naturligt och följa naturen anser man inom Ayurveda kan göra dig frisk. Ayurvedisk matlagning innebär att du äter det som passar din så kallade dosha (element). Enligt Ayurveda har vi alla en kombination av tre doshor inom oss – Vatha, Pitha och Kappa. För att skapa en balans bör vi äta en speciell kost som passar den dosha som är dominerande för oss. Om det råder obalans blir man sjuk. Enligt Ayurveda är det kost och livsstil som gör oss sjuka.Innan du börjar med Ayurvedisk matlagning bör du veta vilken dosha som är dominerande hos dig. Hur tar du reda på det?- Vata är snabb, aktiv och smal. Har kalla fötter och händer samt magproblem med gaser och förstoppning. Har ofta torr hud på vintern. Är orolig, pratsam och rastlös. – Pitta känner sig ofta varm och svettas lätt. Har bra aptit och äter gärna stora måltider regelbundet. Har en stark vilja, är lättirriterad och perfektionist. Är självkritisk.- Kapha har stor kropp med kraftig benstomme. Är känslig för kyla och fukt. Sover helst 8 timmar för att må bra. Är långsam, lugn och samlad. Har ett bra minne.För att hålla din kropp frisk bör du alltså följa Ayurvedisk matlagning som passar just dig:

  1. Vata bör äta och dricka varm mat som mättar. Den bör innehålla fett och olja. Kött, mjölk, grädde och ris är bra val för Vata. Maten bör intas regelbundet.
  2. Pitta bör äta lätt, svalkande och vegetariskt. Krydda gärna med koriander. Alla livsmedel som är röda är bra.
  3. Kapha bör äta varm mat med mycket fibrer och kryddor samt mycket fisk och rikligt med gröna grönsaker. Bönor, linser, lök och vitlök är bra val. Basmatiris och ghii som är en olja som finns att köpa i orientaliska butiker är grunden i Ayurvedisk matlagning. Maten ska inte ätas kylskåpskall och drycker ska inte vara iskalla. Man ska tugga maten ordentligt och vara närvarande när man äter.